GINOP-2.1.7-15
Protípus, termék-, technológia- és szoftverfejlesztés
Responsive image
Projekt cím: A „Favus” – méhészeti készlép gyártó gépsor és Favus-készlép prototípusának fejlesztése és elkészítése, továbbá piacra vitele”
Kedvezményezett neve: Favus Kft.
Szerződött támogatás összege: 44.869.455 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 61.2%
A projekt megvalósításának kezdete: 2018.02.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2019.12.31.
Projektazonosító: GINOP-2.1.7-15-2016-01124
Responsive image
A projekt bemutatása:
A Favus Kft. 2011. év elején, egy méhészeti tapasztalatokon alapuló ötlet megvalósítására alakult. Az ötlet a méhek mézelési szakaszának meghosszabbítására, továbbá a méhek szaporításásnak elősegítésére és méhegészségügyi körülmények javítására irányult.

Több évi kutatás- fejlesztési munka után, kézi módszerrel elő tudtunk állítani a méhek után a világon elsőnek, kiépített lépet. Ezt a gyártmányt neveztük el készlépnek. A már száz éve használt műlép és a készlép között jelentős különbség van: a műlép egy vékony viasz lap, amibe mechanikusan bele formázzák a méhsejt mintát, majd erre az alaplapra a méhek építik ki a lép sejteket. A sejtek több mint egy centi mély, hatszögletű csövecskék, amibe a méhek a mézet és a fiasítást teszik.
A készlépnél ezek a csövecskék / sejtek már készen állnak a méhek számára, tehát felépítésükre nem kell időt és energiát fecsérelniük, ezáltal meghosszabbodik a mézgyűjtési időszak is.
Újabb 3 év fejlesztés eredményeképp készült el egy olyan prototípus gépsor, amely már tudott készlépet gyártani. Az eljárás, amit kidolgoztunk, semmilyen más jelenleg használt ipari technológiában ilyen összefüggésben nem ismert,
teljesen új fejlesztés, egyedi eljárások, technológiák összessége.
Ez a többször átalakított gépsor támogatás nélkül került kifejlesztésre, ezért nem sikerült hosszútávon megbízható és gazdaságos gyártási folyamatra alkalmas gépet fejleszteni.

Ezt a helyzetet tudjuk megváltoztatni, a 2018-ban kötött GINOP-2.1.7-15-2016-01124 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási szerződéssel! Az összegyűlt fejlesztési és gyártási tapasztalatok alapján egy új, minimum dupla kapacitású, de az energetikai fejlesztéseknek köszönhetően, várhatóan háromszoros hatékonysággal működő, a műszaki fejlesztési elképzelések alapján hosszú távú, megbízhatóan működő, folyamatos magas minőségű készlépet előállító, második prototípus gépsor megvalósításába kezdjünk. A Favus Kft. fejlesztette ki a Favus-készlép gyártásának teljes technológiáját amelyet jelen projekt keretében továbbfejlesztünk, új műszaki tartalommal és energiahatékony technológiával valósítunk meg. A jelenlegi pályázat során megvalósítani kívánt prototípus jelentős technológiai fejlesztést, hozzáadott értéket tartalmaz

A korábbi kutatások eredményeként megépített, és működőképes gép hiányosságaiból tanulva kívánjuk kifejleszteni az ipari rendszerben használható, nagyüzemi technológiát. Ez jelenti a professzionális gépészeti, és mechatronikai újítások alkalmazását az általunk kifejlesztésre kerülő rendszerbe.

A projekt eredményeként egy – a nemzetközi piacon egyedülálló Favus-készlép áll elő.
A Favus Kft által kifejlesztett Favus-készlép méhészeti felhasználása - a KÁTKI Méhészeti Intézet által végzett előzetes vizsgálatok eredményei alapján - ígéretes, jelentős szerepe lehet a mézhozamok emelésében, a méztermelés higiéniájának fokozásában és egyes méhbetegségek elleni védekezésben. A fejlesztéssel (jelenlegi termék továbbfejlesztése, viasz kiváltása alternatív anyaggal, különböző adalékanyagok alkalmazása a készlép készítésekor, lépsejtek méretének változtatása, stb.), a tesztek folytatásával a világon egyedülálló magyar termékhez lehet eljutni.
Forrás: Méhészeti Intézet / Kutatási Tervek / Ikt. szám. 169/2012 /
A Favus-készlép a világon (versenytárs nélküli) egyedülálló fejlesztés eredménye, az ágazatban évi több milliárdos megtakarításhoz, illetve többletjövedelemhez vezet. Ennek a lehetőségnek a kihasználásában is jelentős segítség a pályázat piacra jutást támogató része.

+36 30 983 1144
+36 30 267 1610
8182 Berhida
Magyarország